بیش فعالی (ADHD) یکی از شایع ترین اختلالات تکاملی عصبی در دوران کودکی است. این بیماری معمولاً اولین بار در کودکی تشخیص داده می شود و اغلب تا بزرگسالی ادامه دارد. کودکان مبتلا به بیش فعالی ممکن است در توجه ، کنترل رفتارهای تکانشی مشکل داشته و یا بیش از حد فعال باشند.
اختلال بیش فعالی و کمبود توجه نوعی اختلال عصبی است که بر قسمت هایی از مغز که به ما در برنامه ریزی ، تمرکز و اجرای کارها کمک می کند ، تأثیر می گذارد. علائم بیش فعالی متفاوت است و تشخیص آنها در دختران و بزرگسالان دشوارتر است.
در زیر ، بررسی می کنیم که بیش فعالی چیست ، چگونه بر روی فرد تأثیر می گذارد ، و کدام روش های درمانی می توانند به شما کمک کنند.
لیست موضوعات مشاوره درمان بیش فعالی که در ادامه می خوانید
برای دریافت کامل ویدئوها ایمیل خود را وارد کنید تا برای شما ارسال گردد.
بیش فعالی چیست؟

افراد مبتلا به بیش فعالی در تمرکز بر کارها و کنترل توجه خود مشکل دارند ، که می تواند به عنوان مثال انجام یک پروژه را چالش برانگیز کند. بیش فعالی می تواند توانایی فرد در مطالعه یا کار را محدود کند و منجر به استرس ، اضطراب و افسردگی شود. برخی از افراد مبتلا به بیش فعالی نیز به سختی می توانند بنشینند. آنها ممکن است سریع بر اساس انگیزه عمل کنند و به راحتی حواسشان پرت شود.
در حالی که کودکان در هر سنی می توانند حواس پرتی و تکانشگری را تجربه کنند ، این ویژگی ها در کسانی که بیش فعالی دارند بیش از همه قابل توجه است. افرادی که بیش فعالی دارند بیش فعالی ، تکانشگری و عدم توجه را در درجات مختلف تجربه می کنند.
علائم بیش فعالی چیست؟
همه بچه ها در بعضی مواقع برای توجه ، گوش دادن و دنبال کردن دستورالعمل ها ، بی حرکت ماندن یا صبر کردن نوبت خود تلاش می کنند. اما برای کودکان مبتلا به بیش فعالی ، این فعالیت ها متفاوت تر می باشد و بیشتر اوقات اتفاق می افتند.
علائم بیش فعالی قبل از 12 سالگی شروع می شود و در بعضی از کودکان از 3 سالگی قابل توجه است. علائم ADHD ممکن است خفیف ، متوسط یا شدید باشد و ممکن است در بزرگسالی نیز ادامه داشته باشد. بیش فعالی در مردان بیشتر از زنان رخ می دهد.

3 علائم اصلی کودکان ADHD
کودکان مبتلا به ADHD ممکن است یکی از علائم زیر یا هر سه آن ها را داشته باشند:
- بی توجه: کودکانی که بی توجه هستند در تمرکز توجه ، تمرکز حواس و ماندن در کارشان مشکل دارند. ممکن است آنها به خوبی به دستورالعمل ها گوش ندهند ، جزئیات مهم را از دست بدهند و آنچه را که شروع می کنند تمام نکنند. آنها ممکن است بیش از حد رویاپردازی کنند یا شیطنت کنند.
- بیش فعال: کودکانی که بیش از حد فعال هستند، بی قرار و به راحتی خسته می شوند. آنها ممکن است به سرعت در جریان کارها قرار بگیرند و اشتباهات بی احتیاطی مرتکب شوند. آنها ممکن است شلوغ کنند ، بپرند یا خانه را بهم بزنند.
- تکانشی: کودکانی که تکانه دارند زود فکر می کنند خیلی سریع عمل می کنند. آنها معمولاً حرف را قطع می کنند ، ممکن است فشار بیاورند یا چنگ بزنند و صبر کردن در آنها دشوار است. آنها ممکن است بدون درخواست اجازه کارهایی انجام دهند ، کارهایی را که متعلق به آنها نیست ، انجام دهند یا به طرز خطرناکی رفتار کنند. آنها ممکن است واکنشهای احساسی داشته باشند که بسیار خطرناک بنظر برسد.
بعضی اوقات والدین و معلمان علائم بیش فعالی را مشاهده می كنند. اما حواس پرتی ، بیقراری ، بی حوصلگی یا تکانشگری برای بچه های کوچک امری طبیعی است و این موارد همیشه به معنای ابتلا به بیش فعالی در کودک نیست.
علائم شایع بیش فعالی
علائم شایع بیش فعالی شامل موارد زیر می باشد:
- بی توجهی
- عدم تمرکز
- مدیریت زمان ضعیف
- کنترل ضربه ضعیف
- احساسات اغراق آمیز
- تمرکز بیش از حد
- اختلال عملکرد اجرایی

3 عامل اصلی ایجاد اختلال بیش فعالی
در حالی که علت دقیق ADHD مشخص نیست ، اما عواملی که ممکن است در ایجاد ADHD نقش داشته باشند عبارتند از:
- ژنتیک: بیش فعالی می تواند در خانواده ها وجود داشته باشد و مطالعات نشان می دهد که ژن ها می توانند در این امر نقش داشته باشند. fda tuhgd
- محیط: برخی از عوامل محیطی نیز ممکن است خطر را افزایش دهند ، مانند قرار گرفتن در معرض سرب در کودکی.
- آسیب مغزی: مشکلات سیستم عصبی مرکزی در لحظات مهم رشد ممکن است در این امر نقش داشته باشد.

عوارض بیش فعالی
بیش فعالی می تواند زندگی را برای شما دشوار کند و مشکلاتی را برای شما ایجاد کند مثل:

- ضعف در مدرسه یا عملکرد کاری
- بیکاری
- مشکلات مالی
- مشکل با قانون
- سو مصرف الکل یا مواد دیگر
- تصادفات مکرر اتومبیل یا حوادث دیگر
- روابط ناپایدار
- سلامت جسمی و روحی ضعیف
- تصویر ضعیف از خود
- اقدام به خودکشی
درمان اختلال بیش فعالی
نحوه درمان برای اختلال کمبود توجه یا بیش فعالی بر اساس شرایط کودک می تواند متفاوت باشد:
- سن ، سلامت کلی و سابقه پزشکی کودک
- میزان علائم کودک
- تحمل کودک نسبت به داروها یا روش های درمانی خاص
- انتظارات برای روند بیماری
- نظر یا اولویت شما
1- دارو درمانی بیش فعالی
این داروها برای توانایی تعادل مواد شیمیایی مغز که کودک را از حفظ توجه و کنترل تکانه ها منع می کند ، استفاده می شود. آنها به “تحریک” یا کمک به مغز در تمرکز کمک می کنند و ممکن است برای کاهش خصوصیات اصلی ADHD مورد استفاده قرار گیرند.
دوزهای داروهای محرک باید متناسب با کودک باشد تا به کودک کمک کند تا برای مدت طولانی تری توجه کند و عملکردش را بهبود بخشد. nvlhk fda tuhgd
داروها امکان دارند عوارض جانبی داشته باشند که شامل موارد زیر باشد ، اما محدود به آنها نیست:
- بیخوابی
- کاهش اشتها
- دل درد
- سردرد
- عصبانیت


2- رفتار درمانی و مشاوره
یک درمانگر یا مشاور می تواند به فرد کمک کند تا طیف گسترده ای از مهارت ها را توسعه دهد یا افزایش دهد ، از جمله:
- ایجاد و حفظ روابط
- ایجاد و پیروی از قوانین
- برنامه ریزی و تکمیل وظایف
- دنبال کردن یک برنامه هدفمند
- نظارت بر علائم بیش فعالی
درمانگران همچنین می توانند به والدین کمک کنند تا روشهای سازنده ای برای پاسخ به رفتارهای ناشی از ADHD ایجاد کنند.
نکاتی برای حمایت از کودکان بیش فعال
والدین ، معلمان و سایر مراقبان می توانند به کودکان کمک کنند تا با چالش های بیش فعالی روبرو شوند. مدارس معمولاً برنامه های آموزشی برای کودکان مبتلا به بیش فعالی ، شامل رویکردهای خاص تدریس و مشاوره مبتنی بر مدرسه دارند.
در خانه و مدرسه ، راهکارهای زیر می توانند برای کودک بیش فعال کمک کنند:
- داشتن یک برنامه مدون از همه وظایف
- تجزیه کارهای بزرگتر به کارهای کوچکتر و قابل کنترل تر
- منظم نگه داشتن وسایل و اسباب بازی ها
- ایجاد قوانین روشن و سازگار
- پاداش دادن یا ستایش کودک هنگام انجام وظایف

پرسش و پاسخ اختلال بیش فعالی
بیش فعالی چگونه تشخیص داده می شود؟
هیچ آزمایش واحدی برای تشخیص بیش فعالی وجود ندارد. بنابراین ، برای تعیین تشخیص ، رد سایر علل و تعیین وجود یا عدم وجود شرایط موجود ، ارزیابی جامع لازم است. چنین ارزیابی به زمان و تلاش نیاز دارد و باید شامل یک تاریخچه دقیق و ارزیابی بالینی عملکرد تحصیلی ، اجتماعی و عاطفی و سطح رشد فرد باشد.
بیش فعالی چگونه درمان می شود؟
درمان بیش فعالی اغلب به مداخلات پزشکی ، آموزشی ، رفتاری و روانشناختی نیاز دارد. این رویکرد جامع برای درمان گاهی “چند مدلی” نامیده می شود و بسته به سن فرد مبتلا به بیش فعالی ، ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- آموزش والدین
- دارو
- آموزش مهارت
- مشاوره
- رفتار درمانی
- پشتیبانی های آموزشی
- آموزش در مورد بیش فعالی
آیا بیش فعالی در بزرگسالی هم رخ می دهد؟
بزرگسال نیز مبتلا به اختلال نقص توجه / بیش فعالی (ADHD) هستند. حدود یک سوم کودکان مبتلا به بیش فعالی در بزرگسالی همچنان از علایم بیش فعالی برخوردار هستند. در اوایل بزرگسالی ، بیش فعالی ممکن است با افسردگی ، اختلالات خلقی یا رفتاری و سو مصرف مواد همراه باشد.
بزرگسالان مبتلا به بیش فعالی معمولاً با مشکلات کار و زندگی شخصی و خانوادگی خود در ارتباط با علائم ADHD کنار می آیند. بسیاری از آنها در کار یا شغل خود عملکرد متناقضی دارند. در مسئولیت های روزمره مشکل دارند. مشکلات رابطه را تجربه کنید و ممکن است احساسات مزمن داشته باشند.
ارتباط بیش فعالی و اعتیاد چیست؟
تحقیقات نشان می دهد که جوانان مبتلا به بیش فعالی در معرض خطر افزایش استفاده از سیگار هستند. استعمال دخانیات در نوجوانان مبتلا به بیش فعالی بیشتر دیده می شود و در بزرگسالان مبتلا به ADHD میزان سیگار کشیدن بالا است و مشکل خاصی را در ترک آن گزارش می دهند. جوانان مبتلا به بیش فعالی دو برابر بیشتر از افراد به نیکوتین معتاد می شوند.
سلام باتشکر از سایت خیلی خوبتون
من دختر 13 ساله ای دارم که متاسفانه بیش فعاله از وقتی به دنیا اومده من همه جوره عذاب کشیدم تا حالا ،واقعا دیگه کلافه شدیم خواهش میکنم کمکمون کنید
با سلام، خانواده هایی که فرزند مبتلا به اختلال بیش فعالی دارند مطمئنا مسایل و بحران های زیادی را تجربه می کنند و محدودیت های زیادی را دارند که در گذر زمان باعث خستگی و فرسودگی خانواده ها می شود. اما باید به این نکته نیز توجه کرد که در صورتی که به درستی رفتار کودکان بیش فعال را مدیریت کنیم می توانیم از انرژی مضاعف آنها در جهت مثبت استفاده کنیم و با تاکید بر تواناییهایشان آن ها را در مسیر استعدادهایشان هدایت کنیم.پس خواهشا بیش فعالی را به منزله محدودیت در نظر نگیرید و با تشویق فرزندتان و بسترسازی مناسب اورا در مسیر مناسب هدایت کنید.
سلام وقت بخیر
چجوری میتونم تشخیص بدم پسرم بیش فعال هستش یا نه؟
باسلام
۶ نشانه كودكان بیش فعال:
١)این کودکان بیشتر از چند ثانیه نمیتوانند بیتحرک باشند؛
٢)علاقه زیادی به تماشای تلویزیون دارند؛
٣)به درس توجه ندارند و در دروس ضعیف هستند؛تمرکز ندارند.
٤)به خاطر بیدقتی دستخط خوبی ندارند؛
٥)وسایل بازی خود را به سرعت خراب میکنند؛
٦)آنها معمولا بد نقاشی میکنند؛
سلام خدمت شما پسرم 15 سالشه دقت وتمرکزش پایینه نبست به درس هیچ علاقه ای نشون نمیده خیلی تنبلی میکنه همش بی حوصلست فقط علاقه به ماشین داره تمام فکروذکرش ماشینه و نمراتش بیشتروقتا زیر ده یاپنجه ازابتدایی پیش مشاور وروانپزشک بردم میگفتن بیش فعاله وضریب هوشیش بین 70 و80 بود ازمایشات براش گرفتیم کمبود ویتامین دی داشت بقیه خوب بود در کل پسر آرومیه ولی خیلی حواس پرته همیشه هرجا میریم باید مراقبش باشیم چیزی جانزاره تودرسی هم سوالاتی که خوند موقع امتحان فراموش میکنه جواب بده شاید بلد باشه ولی هرچی فکرمیکنه یادش نمیاد خیلی نگرانشیم لطفا راهکاروپیشنهادی دارین بفرمایید متشکرم
سلام،اگر پسر 15ساله شما به تشخیص روانپزشک بیش فعال است پس با دکترش مشورت کنید که دارد درمانی را دوباره شروع کند . دقت وتوجه پایین از ویژگیهای بیش فعالی است . برای بهبود توجه وتمرکزش علاوه بر دارو به او مسولیت بدهید . کارهای او را شما انجام ندهید مسولیت کارها با خودش باشد هر چند کامل انجام ندهد . شعر حفظ کند . جدول حل کند . چند کار را باهم انجام دهد مثلا دو شی را از آشپزخانه بیاورد .زیاد تذکر ندهید . با توجه به ضریب هوشی او متناسب با هوشش از او انتظار داشته باشید نه بیشتر . نیاز به برنامه ریزی دارد . رشته های فنی و هنرستان برای ادامه تحصیلش بهتر است . توصیه میکنم با پسرتان نزد مشاور بروید تا درمورد برنامه ریزی درسیش مشاوره بگیرد .
سلام و خسته نباشید پسر بچه ها از چه سنی پیش فعال میشوند نشانه های پیش فعالی چیست چه چیزی هایی مضر است از لحاظ غذایی ؟با تشکر از شما
سلام بیش فعالی از همان سنین نوزادی قابل تشخیص است اما بچه ها در ارتباط با افزایش سن وتجربه محیط بیرون نشانه های بیش فعال بودن آنان نمود میابد . بی حوصلگی . توجه و تمرکز پایین . گاهی مشکلات خواب . استفاده نامناسب از بازی واسباب بازی . یادگیری مشکل دار . بی قراری .تحرک بالا در نوعی از اختلال . عدم رعایت قانون . پشیمان نبودن از کارهای خود و موارد دیگر نشانه ها هستند البته این نشانه ها در اختلالات اضطرابی و سلوک وسایر اختلالات مشترک است باید تفاوت ها شناخته شود . رژیم غذایی که مواد محرک نداشته باشند توصیه میشود .خوردن شکلات .و. پفک .ادویه غذاهایی که مواد افزودنی دارند استفاده نشوند .
سلام وقت بخیر
سوالی که داشتم اینه که آیا نحوه تغذیه کودک در بروز بیش فعالی موثره یا نه؟ممنون
کودکان بیش فعال باید ، مصرف غذاهای شیرین از قبیل شکلات و کافئین و غذاهای تند را به دلیل محرک بودن کاهش دهند.
قند و مواد غذایی حاوی قند مانند بیسکویت، کیک، شیرینی، شکلات و نوشابههای شیرین میتوانند موجب افزایش سریع قند خون و بروز بیشفعالی در بعضی از کودکان شوند.
سلام، بنظرتون با کودک بیش فعال چه کنیم؟
برای برخورد با کودک بیش فعال،به خطاهای کوچک او گیر ندهید
شما باید بتوانید با فرزندتان مدارا کنید. اگر کودکتان دو تا از سه کاری را که شما برایش تعیین کرده بودید انجام داد، انعطاف پذیر باشید و از سومی چشم پوشی کنید. یادگیری یک پروسه است و قدمهای حتی خیلی کوچک را هم باید به حساب بیاورید.
بدبین نباشید
شاید ساده انگارانه به نظر برسد اما افق دیدتان را وسیعتر کنید؛ چیزی که امروز برایتان سخت و ناتوان کننده و آزاردهنده است، فردا دیگر چنین نخواهد بود.
اجازه ندهید فرزندتان یا اختلالی که دارد بر شما مسلط شود،یادتان باشد که بالاخره شما پدر و مادر هستید و این شمایید که قوانین را در خانه وضع میکنید. صبور و قوی و عاقل باشید و اجازه ندهید فرزندتان به شما زور بگوید یا شما را با رفتارهایش بترساند.
سلام خسته نباشید،من یه پسر پنج ساله دارم ،خیلی من وپدرش رو کلافه کرده از دوسالگی بهونه هاش شروع شده برا کوچکترین مسئله ای یکسر گریه میکنه خیلی بیتوجه به اطراف حرفا ونصحیت های من و پدرش هست اصلا حرف مارو گوش نمیکنه نه به طریق کتک نه به طریق حرف ومحبت،درکل پرخاشگره،شبها خییییلی دیر میخوابه وصبحها زودتر از همه بیدار میشه ،جدیدا هم وقتی دعواش میکنیم چاقو برمیداره میگه خودمو میکشم یا میگه میرم از اینجا ،ناخن خوردن جدیدا انجام میده،به وسایل خونه خیلی دست میزنه با اینکه همه جور اسباب بازی داره ،خیلی پرحرف وشلوغه،تا حالا نتونستم بهش حتی یه شعر یاد بدم چون اصلا توجه نمیکنه زود یادش میره،بخدا بعضی روزا از دستش گریه میکنم چون به هیچ صراطی مستقیم نیست،توروخدا کمکم کنید نمیدونم دیگه چیکارش کنم حس میکنم دیوونس ونیاز به روان پزشک داره
اختلال کاستی توجه و بیش فعالی، با بی توجهی و تکانشگری و فعالیت مفرط مشخص می-شود و در پسران بیش از دختران قابل مشاهده است. نشانه های این اختلال در عرصه های تحصیلی و اجتماعی اثر می گذارند و ممکن است تا نوجوانی و گاهی بزرگ سالی ادامه یابند. عوامل و زمینه های چندگانه ای در شیوع اختلال کاستی توجه و بیش-فعالی سهیم هستند و از درمان این اختلال با داروهای محرک و همین طور رویکردهای رفتاری نتایج مثبتی به دست می آید. این حواس پرتی و شیطنت کودکان که روان پزشکان آن را اختلال بیش فعالی می نامند با افزایش سن پرتحرکی کمتر شده ولی اختلال تمرکز و رفتارهای ناگهانی می تواند باقی بماند . در ۱۵ تا ۲۰ درصد موارد علائم همراه با افزایش سن ادامه می یابد . بدون درمان تنها یک سوم تا نصف کودکان دچار ADHD می توانند با علائم خود در زندگی سازگار و منطبق باشند و بقیه مستعد بروز مشکلات ثانویه خواهند بود .
اگر بیش فعالی درمان نشود و والدین نحوه تعامل وارتباط را با چنین فرزنی ندانند روند ادامه وممکن است فرد ازسلامت خارج شود و در مواردی بزهکارشود. حتما با یک روانپزشک در ارتباط باشید و تکنیک رفتاری و گفتاری بگیرید
یه پسر 6 ساله دارم ک بیشتر اوقات نا آرومه خیلی اذیت داره میرم مهمونی اینا اصلا نمیشینه همش بدو بدو میکنه و جیغ داد اصلا هم حرف منو گوش نمیده جوری که یه موقع با ناراحتی از اهل خونه و بحث با اونا ک چرا این بچه ی لحظه نمیشینه میام بیرون خیلی هم باهوشه و عقلش میرسه الانم رفته پیش دبستانی هنو یک هفته نشد معلمش منو خواست گفت تو کلاس خیلی اذیتن میکنه اصلا نمیشینه گوش بدرس نمیده هرچیم بهش میگم بشین حرفمو گوش نمیده میخواستم ببینم نظر شما چیه میشه منو راهنمایی کنید آیا پسرم احتیاج بدکتر داره؟
امروزه بسیاری از مادران و پدران از شیطنت بسیار زیاد کودکانشان شکایت دارند. آنها اظهار میدارند که فرزندشان مرتب در حال حرکت و فعالیت است و نوعی حالت بیقراری و ناآرامی در او مشاهده میکنند. برخی از این والدین از فقدان تمرکز حواس و ضعف درسی کودک نیز صحبت میکنند. آنها علت این فعالیت بیش از اندازه را نمیدانند و مرتب فرزندشان را مورد سرزنش قرار میدهند.
اختلال بیش فعالی که در اغلب موارد با نقض توجه همراه است معمولا در دوران کودکی بروز میکند. تشخیص این اختلال در سنین زیر پنج سال قدری مشکل است زیرا امکان دارد با رفتارهای طبیعی و شیطنتآمیز کودکان اشتباه گرفته شود. با این حال متخصصان میتوانند این اختلال را تشخیص دهند و پیشبینی های لازم را به عمل آورند. این اختلال با فعالیت بیش از اندازه، خرابکاری و آزار رساندن همراه است. کودکان بیش فعال- همانگونه که از عنوانش بر میآید- بسیار پرتحرکاند و نمیتوانند یک جا آرام بنشینند. آنها اضافه بر ناآرامی بسیار زیاد، نوعی اضطراب و اجبار برای خرابکاری نیز دارند. آنان اشیا را میشکنند یا پرتاب میکنند. همچنین کنجکاوی بسیار از خود نشان میدهند و نه تنها اسباب بازیهایشان را خراب میکنند بلکه اشیا و وسایل منزل را نیز دستکاری و خراب مینمایند.
به هرصورت تشخیص این مساله به این راحتی نیست حتما باید توسط روانپزشک مورد ارزیابی قرار گیرد .توصیه میکنم اگر نشانه ها یبالا را در فرزند خود میبینید برای اینکه خیالتان راحت شود با متخصصین مرکز مشورت خانه تماس بگیرید.